Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

Styl

Wina musujące – bąbelki zamknięte w eleganckiej butelce

Wina musujące najczęściej towarzyszą nam podczas przyjęć okolicznościowych, gdyż kieliszkiem tego trunku wznosimy toasty.

Wina musujące najczęściej towarzyszą nam podczas przyjęć okolicznościowych, gdyż kieliszkiem tego trunku wznosimy toasty. Dobrze schłodzone, lekkie i orzeźwiające – z tysiącami bąbelków – pięknie się prezentuje, jak i doskonale smakuje.

Szampan

Czy każde wino musujące to szampan?        

Wino musujące to alkohol nasycony dwutlenkiem węgla. Choć potocznie wielu ludzi nazywa trunek ten szampanem, jest to błędne nazewnictwo. Szampan jest słowem w formalny sposób zastrzeżonym, gdyż określa wino musujące powstałe w regionie Szampanii – północno-wschodnia Francja – wyłącznie metodą tradycyjną. Szampan produkowany jest z trzech szczepów winogron: chardonnay, pinot noir oraz pinot meunier. Dwutlenek węgla – czyli miliony bąbelków, które widzimy w butelce – powstaje w naturalnym procesie, w trakcie dojrzewania. Cena tego rodzaju trunku nie należy do najniższych, zatem wina musujące są nieco tańszą alternatywą szampana. Istnieje wiele rodzajów win musujących – Włochy słyną z prosecco oraz lambrusco, Portugalia z espumante, Hiszpania z Cava a Andaluzja z Burnarj.

Jak powinniśmy pić wino musujące?

Przed zaserwowaniem, trunek powinien zostać odpowiednio schłodzony w lodówce – najlepsza temperatura do jego spożycia to 6-8℃. Wino podajemy w kieliszkach z podłużną czarą lub o kształcie tulipanowym. Zdecydowanie lepiej sprawdza się rodzaj drugi, ponieważ doskonale zachowany jest wówczas bukiet wina. Huczne strzelanie korkami nieco wyszło już z mody, dlatego też najlepiej delikatnie chwycić całą dłonią korek i stopniowo go wykręcać. Trzymając w jednej dłoni kieliszek, drugą nalewamy ostrożnie trunek, tak aby nie wytwarzać białej piany.

Delikatny smak wina musującego powoduje, iż podawać je można w zasadzie do wszystkich potraw. W zależności od rodzaju, wino to posiadać może różny stopień wytrawności, aromatu oraz intensywności, jednak żaden z nich nie przyćmi dania, natomiast dodatkowo podkręci jego smak. Dobierając rodzaj do konkretnej potrawy, kierujemy się przede wszystkim wytrawnością trunku. Wino wytrawne to doskonały towarzysz dań mięsnych, słodkich deserów oraz przystawek. Warto wspomnieć o prosecco, gdyż ze względu na swoją uniwersalność, pasuje ono zarówno do przystawek oraz deserów, jak i dań głównych. Na przyjęciach – oprócz toastów – musujący trunek podawany jest jako aperitif. W zależności od upodobań, może być to czysta jego postać lub połączenie wina z owocowym likierem.

Warto pamiętać, iż w odróżnieniu od innych rodzajów win, wino musujące nie powinno być przechowywane dłużej niż rok od produkcji. Po upływie 12 miesięcy stracić może bowiem swój smak oraz aromat.