Nie jest żadną tajemnicą, że zdrowa dieta jest korzystna dla organizmu. Składnikami takiego zdrowego żywienia są produkty spożywcze, które spełniają odpowiednie wymagania odżywcze. Te najlepsze określa się mianem superfoods.
Czym charakteryzuje się super żywność? Definicji superfood jest kilka. Najczęściej jednak przyjmuje się, że są to nieprzetworzone przemysłowo produkty, które w swojej naturalnej postaci charakteryzują się nadzwyczaj bogatą zawartością składników odżywczych. Dzięki temu mają one pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Tym samym wzbogacenie swojej diety w super żywność i komponowanie z niej pełnowartościowych dań stanowi skuteczne wsparcie w zachowaniu pełnej homeostazy organizmu.
Superfood na co dzień!
Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej, zaczęła się poszerzać oferta artykułów spożywczych, których właściwości pozwalają zaliczyć je do grona super żywności. Dzięki temu tworzenie na co dzień w pełni smacznych, zdrowych i odpowiednio zbilansowanych potraw, nie jest już żadnym problemem. Zarówno w zwykłych supermarketach, jak i sklepach bio, znaleźć można wiele produktów superfood, takich jak różnego rodzaju nasiona, orzechy, warzywa i owoce, a także ryby czy nabiał.
Co istotne, długa lista produktów zaliczanych do kategorii superfoods nadal rośnie. A to z kolei umożliwia tworzenie nowych i ciekawych potraw. Wspaniałe przepisy, które pozwalają na przyrządzenie szybkich, a przy tym pysznych i zdrowych posiłków, znaleźć można na smaksuperfood.pl. Ważne jest, aby tego typu produkty stały się elementem naszych codziennych posiłków. Tylko wtedy będziemy mogli dostrzec prawdziwe efekty zdrowego odżywiania.
Superfood po polsku
Przy wyborze bogatych w substancje odżywcze produktów spożywczych warto postawić także na nasze rodzime superfood. Do grona super żywności, która znana jest nam od pokoleń, możemy zaliczyć m.in.: jabłko, żurawinę bogatą w witaminę C, soczewicę, która świetnie sprawdza się w dietach wege jako wspaniałe źródło białka, kwasu foliowego, potasu i błonnika, a także czosnek – czyli naturalny antybiotyk oraz seler, pokrzywa, kasza jaglana czy siemię lniane.
Polskiej super żywności jest dużo więcej. Warto zainteresować się tym tematem i obok egzotycznych warzyw, owoców czy nasion i orzechów, włączyć również te, które naturalnie występują na naszych terenach. W ten sposób będziemy mogli wykorzystać również te produkty, które z powodzeniem uprawiamy we własnym ogródku. Dieta bazująca na super żywności to krok ku lepszemu zdrowiu i samopoczuciu. Musimy pamiętać, że jedzenie to przede wszystkim paliwo dla organizmu. Dlatego to, jakie paliwo mu podamy, wpływa na to, jak funkcjonujemy.