Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

Zdrowie

Przepisy na świąteczne desery bez pieczenia!

Święta to wspaniały czas, jednak dla tych, którzy przygotowują świąteczne potrawy, to okres wzmożonego wysiłku. Wiedząc, jak wiele pracy trzeba poświęcić na to, aby świąteczny stół zastawiony został smacznymi i zdrowymi potrawami, przygotowaliśmy ciekawe propozycje na szybkie i pyszne desery na święta, które nie wymagają pieczenia!

Świąteczny deser z kaszy jaglanej

Jeśli chcesz przyrządzić świąteczny deser z prawdziwego zdarzenia, świetnym pomysłem będzie deser z kaszy jaglanej, która jest nie tylko zdrowa, ale także przepyszna w swojej słodkiej odsłonie. Do wykonania deseru potrzebne będą:

  • kasza jaglana (0,5 szklanki)
  • mleko roślinne (2,5 szklanki i 0,5 szklanki na ewentualną dolewkę)
  • syrop klonowy albo miód
  • kilka pierników

Kaszę jaglaną delikatnie podprażamy i zalewamy mlekiem, gotując ją przez około 15 minut. W międzyczasie kruszymy pierniki. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy za pomocą blendera i jeśli jej konsystencja będzie bardzo gęsta, dolewamy nieco mleka. Dodajemy jeszcze syropu klonowego lub miodu i dalej miksujemy. Gotową masę przekładamy warstwowo z pokruszonymi piernikami. Tego typu desery świąteczne umieszcza się z reguły w eleganckich kielichach, literatkach czy salaterkach deserowych, które warto sobie wcześniej przygotować.

Na tym nie koniec, jeśli chodzi o szybkie i pyszne desery świąteczne. Mamy jeszcze jeden ciekawy przepis na świąteczny deser, który można przyrządzić naprawdę szybko i bez zbędnych komplikacji.

Trufle owsiane, czyli desery świąteczne szybkie i pyszne!

Kolejnym wspaniałym świątecznym deserem będą trufle owsiane. Robi się je naprawdę szybko i prosto. Potrzebne będą nam do niego płatki owsiane (100g), suszone daktyle (100g), pestki dyni (50g), gorzkie kakao (1 łyżka), masło orzechowe i olej kokosowy (po 1 łyżce). Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby zmiękły (około 30 minut). Następnie dodajemy je do pozostałych składników i mieszamy blenderem.

Z uzyskanej masy lepimy małe kuleczki, które możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych czy kakao. Nasz deser świąteczny w postaci owsianych trufli jest przepyszny i bardzo wykwintny. Przy czym trufle domowej roboty są nie tylko rozkoszą dla podniebienia, ale także są zdrowe, bo nie posiadają szkodliwych dodatków ani konserwantów.