Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

Dom

Kawa po irlandzku

Podobno Irish Coffee powstała zupełnie przez przypadek, kiedy to na skutek złych warunków atmosferycznych, pasażerowie samolotu lecącego z Irlandii do Kanady zmuszeni byli spędzić noc na lotnisku.

Aby rozgrzać zmęczonych podróżnych podano im naprędce przygotowany przez Josepha Sheridana szefa portu lotniczego Foynes, delikatnie słodki napój kawowy z dodatkiem irlandzkiej whiskey zwieńczony bitą śmietaną, nazwany później kawą po irlandzku. Stanton Delaplane, piszący dla San Francisco Chronicle zabrał przepis kawy do Stanów Zjednoczonych i przekonał bar Buena Vista w San Francisco, aby rozpoczął podawanie takiej kawy, co miało miejsce 10 listopada 1952 roku.

Przede wszystkim Irish Coffee nie mogłoby istnieć bez porządnej, aromatycznej kawy. W tym przypadku przypadku z średnio lub ciemno palonych ziaren o niskiej kwasowości, zaparzonej za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub klasycznej kawiarki. Aromatyczny, intensywny napar doskonale komponuje z wyrazistym smakiem irlandzkiej whiskey oraz kremową śmietanką, która oryginalnie powinna być tylko lekko ubita. Co więcej, Irish Coffee należy pić bez mieszania, sącząc napój przez warstwę schłodzonej kremówki, tak aby poczuć zarazem gorący jak i zimny smak.

Przeczytaj więcej o The Big Beans – Kawa _Eventy – Bariści na: https://bigbeans.pl/
Przygotowanie:

  1. Szklankę ocieplić nalewając do niej na chwilę gorącej wody.
  2. Następnie do ogrzanej szklanki nalać lekko podgrzaną whiskey.
  3. Dodać brązowy cukier i mieszać, aż się rozpuści.
  4. Dodać świeżo parzoną, mocną kawę i ponownie wymieszać.
  5. Schłodzoną śmietankę ubić na piankę (oryginalnie śmietanka powinna być tylko lekko ubita, ale oczywiście można ubić odrobinę mocniej).

W sklepie internetowym z kawą znajdziesz kawy m.in do espresso : https://bigbeans.pl/sklep/kawy-do-espresso/