Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

Dom

Jak przygotować idealną filiżankę herbaty?

Herbata to bardzo popularny napój, który pije każdy. Herbata towarzyszy nam praktycznie codziennie. Pijemy ją podczas posiłków, czy też spotkań z bliskimi. Mimo, że jest to napój tak powszechny, herbata może mieć różne odsłony. W sklepach znajdziemy wiele bardzo różnorodnych rodzajów herbaty o bardzo bogatych smakach i aromatach. Ale jak przygotować idealną filiżankę herbaty?

Odpowiednio przechowuj herbatę

Mimo, że herbata wydaje się być prostym do przyrządzenia napojem, jej smak może się zmienić przez nieodpowiednie przechowywanie. Ta sama herbata może zupełnie inaczej smakować po jakimś czasie, jeśli nie będziemy jej z należytą starannością przechowywać. Jak mówią specjaliści z firmy Jelius Meinl: „Herbatę należy przechowywać w miejscu suchym, bez dostępu do wilgoci. Co więcej, zadbajmy o to, żeby herbata była włożona najlepiej do ciemnej puszki, która nie przepuszcza promieni słonecznych”. Pamiętajmy też, aby herbaty nie umieszczać w bliskiej odległości od przypraw, ponieważ może wchłonąć ich aromaty. Oczywiście zwróćmy uwagę na jakość herbaty, którą wybieramy w sklepach. Najbardziej aromatyczna z pewnością będzie herbata liściasta, która dostępna jest w wielu rodzajach.

Zadbaj o wodę

Na końcowy smak naszej idealnej herbaty będzie miała wpływ nie tylko sama herbata, ale również woda. Dlatego też woda powinna być zawsze świeża, a jej jakość możemy zwiększyć stosując odpowiednie filtry. Pamiętajmy też, że liściastej herbaty nie należy zalewać dopiero co zagotowaną wodą. Jej temperatura powinna wynosić 85 stopni. Zachowajmy również odpowiednie proporcje między liśćmi herbaty a wodą. Z zasady jedna łyżeczka herbaty powinna wystarczyć, ale warto stosować się do uwag producenta. Oczywiście wszystko zależy od naszych gustów smakowych. Aromat mocniejszy lub też delikatniejszy uzyskujemy poprzez długość parzenia herbaty, a nie jej ilość w filiżance.

Jak parzyć poszczególne rodzaje herbaty?

Długość parzenia herbaty powinna być różna w zależności od rodzaju herbaty. I tak herbata czarna powinna być parzona od 3 do 5 minut, a zielona nieco krócej, bo od 2 do 3 minut.  Natomiast czas parzenia herbat owocowych oraz ziołowych jest znacznie dłuższy i powinien trwać od 5 do 10  minut. Oczywiście czas parzenia możemy dostosować do własnych potrzeb. Jeśli lubimy delikatną herbatę, to możemy również parzyć ją tylko 1 minutę. Wszystko zależy od tego, jaki smak preferujemy, czy łagodny, czy też bardziej intensywny. Zadbajmy również o odpowiednią filiżankę, czy też ulubiony kubek, które z pewnością umilą nam czas delektowania się herbatą.