Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

Blog

Czy warto mieć piwnicę w domu? Jakie są wady i zalety posiadania piwnic na etapie użytkowania i budowy?

Blog

Czy warto mieć piwnicę w domu? Jakie są wady i zalety posiadania piwnic na etapie użytkowania i budowy?

Rozpoczynając budowę domu, inwestor musi podjąć wiele istotnych decyzji, które wpłyną bezpośrednio ja jakość użytkowania budynku po zakończeniu budowy. Począwszy od wyboru projektu i ekipy budowlanej, poprzez wybór materiałów budowlanych, aż po wybór materiałów wykończeniowych i dekoracyjnych. Droga od projektu do dekoracji jest długa i kręta, jednak warto ją przejść, aby móc cieszyć się swoim wymarzonym domem. Jedną z istotnych decyzji, którą trzeba podjąć na etapie projektowania budynku, jest decyzja o wykonaniu piwnicy pod budynkiem.

O czym trzeba pamiętać, planując piwnicę w domu?

Koszt wykonania piwnicy jest dość duży i wymaga odpowiedniego przygotowania działki, tak aby piwnica w przyszłości była tylko przydatną przestrzenią do przechowywania, a nie kłopotliwym pomieszczeniem. Przede wszystkim trzeba zadbać o odpowiednie odwodnienie działki, tak aby zapobiec wnikaniu wody do piwnicy, w trakcie ulewnych deszczów czy mocnych roztopów. Jest to jeden z najczęstszych problemów, które doskwierają posiadaczom piwnicy, dlatego warto pamiętać o odwodnienie już na początku inwestycji. Inną ważną kwestią, o której należy pamiętać, jest wentylacja w piwnicy. Dobrze, aby było w niej, chociaż małe okienko, które pozwoli wywietrzyć pomieszczenie.

Piwnica czy spiżarnia?

Przeciwnicy piwnic powiedzą, że jej funkcję może spokojnie spełnić dobrze zaprojektowania spiżarnia, która umiejscowiona blisko kuchni, będzie bardziej praktyczna. To prawda, spiżarnia jest bardzo użytecznym pomieszczeniem, jednak nawet najlepsza spiżarnia nie ma takich właściwości jak piwnica, czyli chłód o każdej porze roku. Spiżarnia doskonale sprawdzi się do przechowywania produktów suchych takich jak makarony, kasze, duże naczynia, które nie mieszczą się w kuchennych szafkach, słoiki, urządzenia AGD, których nie używamy na co dzień. Naprawdę warto mieć spiżarnię w domu, jednak tylko piwnica zapewni odpowiednią temperaturę do przechowywania warzyw i owoców, która zapewni im świeżość na długo.

Co chować w piwnicy?

Piwnica świetnie sprawdzi się do przechowywania warzyw i owoców, które chcemy zachować na dłużej. Ziemniaki, jabłka, buraki, marchew, cebula, pietruszka, kapusta. W piwnicy potrafią przetrwać nawet całą zimę, co pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu i pieniędzy na regularne zakupy tychże produktów. Ponadto dla koneserów trunku z winogron, piwnica na wino będzie niezbędnym pomieszczeniem w domu. Idealna temperatura oraz warunki do leżakowania wina, sprawią, że każdy miłośnik tego trunku będzie mógł poczuć się jak prawdziwy koneser.

Jeżeli mamy do tego warunki przestrzenne i finansowe, naprawdę warto zainwestować w piwnicę, nie musi być ona pod całością budynku, wystarczy tak naprawdę pomieszczenie wielkości jednego, średniej wielkości pokoju, aby zapewniło nam miejsce do bezpiecznego przechowywania warzyw, owoców, wina i innych produktów, które najlepiej przechowywać w chłodzie.