Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

Blog

Co powinno zawierać wyposażenie gastronomii?

Chcąc, by restauracja funkcjonowała prawidłowo, należy najpierw pomyśleć o odpowiednim wyposażeniu kuchni. Na rynku istnieje wiele sklepów zajmujących się wyposażaniem kuchni, zarówno domowych, jak i gastronomicznych. Profesjonalne wyposażenie kuchni zapewnia wysoką jakość przygotowywanych potraw i ułatwia pracę kucharzom.

Dobór wyposażenia gastronomii 

Chcąc, by wyposażenie kuchni było pełne i nie brakowało w niej niczego potrzebnego kucharzom, którzy zajmują się przygotowywaniem potraw, należy najpierw przemyśleć dobór odpowiedniego sprzętu. Odpowiednie wyposażenie kuchni gastronomicznej powinno być oparte na tym, co oferuje dana restauracja. To gwarancja doboru odpowiedniego wyposażenia do kuchni, które faktycznie będzie przydatne, a nie będzie zalegało i się kurzyło. Dzięki zaplanowaniu odpowiedniego wyposażania gastronomii unikniesz zbędnych kosztów i jednocześnie możesz skupić się na zapewnieniu jak najlepszego sprzętu, który faktycznie będzie potrzebny i używany.

Gdzie kupić profesjonalne wyposażenie kuchni?

Chcąc mieć pewność, że nasza kuchnia – wyposażenie jej, będzie jak najlepszej jakości i trwałości, należy przyjrzeć się materiałom, z których wykonywane są dane elementy i zasięgnąć opinii odnośnie trwałości wybranych przedmiotów. Wiele sklepów oferuje profesjonalne wyposażenie gastronomii, np. https://comitor.pl, gdzie znajdziesz sprzęt idealnie spełniający twoje oczekiwania. Należy zawsze jednak upewnić się, że dany sklep sprzedaje produkty przystosowane do używania w branży gastronomicznej. Planując wyposażenie gastronomii musimy mieć na uwadze, że sprzęt ten nie będzie tani, ale musi być wytrzymały i służyć przez wiele lat. Dobrej jakości produkty to gwarancja prawidłowego i sprawnego funkcjonowania kuchni i restauracji.

Dbanie o czystość w kuchni

Chcąc spełniać wszystkie restrykcyjne wymogi sanitarne, należy upewnić się, że w naszej kuchni nie brakuje odpowiedniego sprzętu do zachowania czystości. Profesjonalne wyposażenie kuchni, takie jak zlewozmywaki, zmywarki czy selektory i młynki kuchenne potrafią niejednokrotnie przyczynić się do pozytywnej opinii Sanepidu względem naszego lokalu. Zlewozmywak najlepiej wybrać stalowy lub granitowy, jeśli zależy nam na większej odporności na uszkodzenia mechaniczne i wysokie czy niskie temperatury. Zlewozmywaki powinny być wyposażone w wysoką baterię, dzięki czemu zmycie wysokiego, dużego garnka nie będzie problemem. Kolejnym atutem baterii zlewozmywakowej w profesjonalnej kuchni gastronomicznej jest możliwość wyciągania baterii na wężu, dzięki czemu nie trzeba będzie specjalnie gimnastykować się, by napełnić wodą naczynie. Selektory kuchenne dbają o środowisko i obowiązkową selekcję odpadów. Jeszcze jednym, bardzo przydatnym elementem są rozdrabniacze pokarmów, które w wielu krajach są standardowym wyposażeniem kuchennym. Rozdrabniacze są podłączone do odpływu i mają za zadanie rozdrabniać resztki pokarmów, dzięki czemu unika się zapchania kanalizacji.

Co powinno zawierać wyposażenie gastronomii?

Naczynia do kuchni gastronomicznej

Oprócz wyposażenia kuchni warto także zadbać o zastawę, która jest bardzo ważna w restauracji. Naczynia i sztućce należy dobrać do wystroju wnętrza i charakteru lokalu. Najczęściej w gastronomii stawia się na neutralne, białe talerze z delikatnym wzorem, które wpasowują się niemal w każdy wystrój. Jednak warto czasem przełamać schematy i dobrać naczynia w nieoczywisty sposób, jednak wciąż spójny z charakterem lokalu. Coraz częściej w restauracjach zauważyć można wzorzyste zastawy, pasujące do wystroju wnętrza czy interesujące kolorystycznie talerze – np. w matowej czerni. Co jednak najważniejsze, naczynia w restauracji powinny być wykonane z materiałów najwyższej jakości, ponieważ są one niejako wizytówką firmy, zaraz po jakości serwowanych dan. Porysowane, wytarte naczynia to nie jest dobry pomysł. Należy także pamiętać o tym, by zastawa byłą spójna i kompletna. Sztućce natomiast powinny być wygodne w użytkowaniu i łatwe w czyszczeniu.