Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

Dom

Ciasto czekoladowe z musem owocowym

Ciasto czekoladowe to doskonały wybór dla osób, które stawiają na proste propozycje. Bez wątpienia trafi ono w gusta prawdziwych miłośników kakao. Taki wypiek można wzbogacić wieloma składnikami, w tym także musem z dowolnych owoców. Jak go przygotować?

Jak przygotować ciasto czekoladowe z musem owocowym?

Składniki na ciasto czekoladowe z musem owocowym:

  • 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 100 ml wody,
  • 120 g masła,
  • 5 jajek,
  • 180 g cukru,
  • 40 g mąki,
  • 450 g dowolnych owoców,
  • 10 g żelatyny,
  • 40 ml soku z cytryny,
  • 150 g cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%.

Sposób przygotowania:

Ustaw piekarnik na 160°C, na tryb grzania termoobieg. Rozpuść masło i czekoladę, dodaj wodę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Ubij żółtka z cukrem. Oddzielnie ubij białka do sztywności. Pomieszaj całość z masą czekoladową i delikatnie połącz wszystkie składniki łyżką. Przesiej do miski mąkę i ponownie wymieszaj. Przelej całość do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut.

Namocz żelatynę w około 60 ml wody. Zblenduj owoce z sokiem z cytryny. Przełóż je do garnka i dodaj cukier puder. Dolej namoczoną żelatynę. Ubij zimną śmietankę i połącz z ostudzonym musem. Wyłóż całość na chłodne ciasto czekoladowe. Wstaw deser do lodówki.

Jak podawać ciasto czekoladowe z musem owocowym?

Szybkie ciasto czekoladowe to świetny wybór dla osób, które kochają proste i pyszne desery. W przepisie można postawić na dowolne owoce – od truskawek, przez maliny, aż po banany czy nawet brzoskwinie. Wszystko zależy od dostępności poszczególnych produktów i Twoich preferencji. Gotowe ciasto czekoladowe warto podawać zaraz przed zjedzeniem, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury krem zacznie się rozpływać.

Brownie można udekorować w dowolny sposób. Najlepiej sprawdzi się położenie na wierzchu świeżych owoców, listków mięty czy wiórków czekoladowych bądź kokosowych. Wszystko zależy od Twoich preferencji i okazji. Wygląd ciasta warto bowiem dopasować do charakteru danej imprezy lub spotkania.