Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

Blog

4 rzeczy, które warto przygotowywać w sokowniku

Współcześnie świadomość tego, co jemy i pijemy, wzrasta z każdym dniem. Soki oraz inne wyroby owocowo – warzywne znajdujące się na półkach w sklepach nie zawsze spełniają oczekiwania pod względem składników odżywczych i zawartości witamin, a obecność konserwantów nie wzbudza zaufania do tego typu produktów.

Coraz częściej w wielu gospodarstwach domowych można zobaczyć na kuchennych blatach sokownik – pozwalający wykonać bez wysiłku prawdziwe łakocie rozpieszczające podniebienie, a przy okazji zawierające mnóstwo cennych składników odżywczych. Poniżej przedstawiamy 4 rodzaje wyrobów, które warto przygotować w tym cudownym urządzeniu.

1. Soki z owoców to wyrób numer jeden na liście domowych pyszności

Sezon wiosenno – letni sprzyja zbieraniu rozmaitych owoców i jeżyn oraz wyrabianiu z nich smakowitych soków. W tym celu niezastąpione okazują się sokowniki pozwalające przygotować soki ze świeżych owoców. Wystarczy umyć owoce, usunąć z nich osnówki, pestki i gniazda, jak np. w przypadku jabłek oraz gruszek i umieścić w górnej części sokownika. Pod wpływem pary owoce same wypuszczą sok.

Najczęściej wybieranymi owocami na soki wykonywane w sokownikach są: maliny, aronie, jeżyny, borówki, jagody, porzeczki, agrest, truskawki, poziomki, czereśnie, wiśnie, śliwki. Jeśli chodzi o jabłka, idealnie sprawdzą się takie odmiany jak, między innymi: Antonówka, Cortland, Golden Delicious, Ligon, Malinówka, Mekintosz, a także Szampion.

2. Soki warzywne wykonane w sokownikach

W sokowniku warto także przygotować soki warzywne. Można w nim przygotować między innymi: soki z pomidorów, z marchwi, z buraków, z rzodkiewki, z dyni, a także z zielonych części warzyw, np. z natki pietruszki. Natomiast krojąc cebulę w plasterki i wrzucając do sokownika, można zrobić syrop na kaszel. Po dodaniu do soków warzywnych ziół uzyskujemy prawdziwą bombę witaminową, która nie tylko jest zdrowa, ale również bardzo smaczna.

3. Dżemy i marmolady

Sokowniki składają się z trzech pojemników, w jednym z nich znajdują się pozostałości po owocach lub warzywach, z których powstał sok. To właśnie te składniki mogą posłużyć na smaczny dżem lub na marmoladę, które warto przygotowywać w sokownikach. Zawekowane i schowane do spiżarni okażą się wyśmienitym przysmakiem w zimowe dni.

4. Musy i pasty

Wybierz twardsze owoce i warzywa lub mniej dojrzałe, pokrój w kawałki, a następnie wrzuć do sokownika. Poczekaj dłuższą chwilę aż owoce lub warzywa zmiękną. Po wyjęciu będą miały piękną konsystencję musu, który może posłużyć między innymi: jako farsz lub pasta do naleśników, pierożków i deserów.

Gdzie kupić dobry sokownik

Szukając urządzenia pozwalającego przygotować wykwintne wyroby z owoców i warzyw, należy zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenie. Sklep internetowy Radochy Gospochy oferuje wysokiej klasy nowoczesne sokowniki marki Karl Hausmann. Wyprodukowane z pierwszej klasy stali nierdzewnej cechują się wysoką odpornością na korozję, przebarwienia oraz wygięcie. Dzięki temu będą służyły w idealnym stanie przez wiele lat. Taki zakup to inwestycja w zdrowie, która zwróci się z nawiązką. Resumując, warto wyposażyć się w dobrej jakości sokownik, w którym zostaną wykonane wyśmienite soki owocowe, soki warzywne, dżemy, marmolady, a także musy.

Przeczytaj także:
Blog

Organizacja wydarzeń

Blog

Odpuszczanie stali – czym jest i do czego służy?

Blog

Program Mój prąd 4.0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.