Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

Blog

Wołowina Wagyu – najszlachetniejsze mięso wołowe

Mięso wołowe obecnie jest jednym najbardziej cenionych rodzajów mięs, ze względu na walory smakowe oraz odżywcze. Jednak wśród różnych gatunków wołowiny możemy spotkać takie, które wyróżniają się jeszcze mocniej na tle konkurencji i możemy zaliczyć je nawet do towarów ekskluzywnych. Przykładem takiej wołowiny jest wołowina Wagyu, pochodząca z wyjątkowego rasy bydła, hodowanych w iście królewskich warunkach. Czym jest wołowina Wagyu, jak żyje bydło Wagyu i co zrobić, aby spróbować tego wyjątkowego specjału?

Skąd pochodzi wołowina Wagyu?

Bydło rasy Wagyu pochodzą z Japonii. Do 1976 roku obowiązywał tam zakaz eksportu krów, dlatego tylko w rejonie miasta Kobe można było spotkać tę wyjątkową rasę krów. Aktualnie krowy Wagyu hoduje się też w Australii, Francji, Belgii, USA, Niemczech, a także w Polsce, jednak tutaj tylko jedno gospodarstwo posiada certyfikat pozwalający na hodowlę tych wyjątkowych krów. Co więc jest takiego niezwykłego w mięsie oraz hodowli krów Wagyu, że jest tak ekskluzywnym i drogim towarem? Otóż krowy Wagyu hodowane są w prawdziwie luksusowych warunkach. Krowy tej rasy nie mają zbyt wiele ruchu, co wpływa na charakterystyczne otłuszczenie mięsa i jego niepowtarzalne walory smakowe. Zwierzęta pojone są piwem, które ma za zadanie zwiększanie ich apetytu i swobodne osadzanie się komórek tłuszczowych na tkankach mięśniowych. Jeśli spojrzymy na plaster wołowiny Wagyu, zauważymy bardzo charakterystyczną, marmurkową strukturę, Marmurkowość bierze się z wysokoenergetycznej paszy na końcowym etapie hodowli, bardzo bogatej w węglowodany które zawiązują tłuszczyk, dzięki masażom jest on równomiernie rozprowadzany w tkance mięśniowej. Hodowcy masują krowy z użyciem sake. Sake wypluwana jest na ciało krów, po czym za pomocą specjalnej rękawicy z trawy wmasowywana jest w skórę zwierzęcia. Dieta krów Wagyu zawiera wyłącznie ekologiczne zboża, ryż, ziemniaki oraz rośliny strączkowe. Co więcej, zwierzęta żyją bezstresowo, w akompaniamencie muzyki klasycznej, ubój krów natomiast odbywa się humanitarnie, w atmosferze spokoju.

Wagyu

Różnica pomiędzy wołowiną Wagyu a Kobe

Możemy spotkać się z różnorodnym nazewnictwem wołowiny z krów Wagyu. Wołowina Wagyu jest to mięso pochodzące z krów rasy Wagyu hodowanych w certyfikowanych hodowlach, spełniających wcześniej wspominane luksusowe warunki życia i opieki nad krowami. Wołowina Kobe natomiast jest to mięso z krów Wagyu, pochodzące dokładnie z prowincji Kobe w Japonii. Co więcej, aby uzyskało ono znak Kobe Beef, mięso musi pochodzić od dokładnie wyselekcjonowanych sztuk , w wieku między 22 a 30 miesięcy, które do 4 roku życia karmione były tylko certyfikowaną paszą.

Gdzie można kupić wołowinę Wagyu?

Wołowina Wagyu jest mięsem ekskluzywnym i bardzo drogim, dlatego w Polsce nie jest to towar powszechnie dostępny. Mięso to możemy jednak kupić w niektórych dobrych sklepach czy delikatesach spożywczych, a także za pośrednictwem Internetu, w sklepie bbq.pl. Mięso Wagyu charakteryzuje się niezwykłą delikatnością, po odpowiednim przyrządzeniu wprost rozpływa się w ustach, warto też zwrócić uwagę na jego walory zdrowotne, mięso to bowiem charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów omega 3.