Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

DomZdrowie

Co warto mieć w swojej kuchni?

Jeśli lubisz gotować, jeść zdrowo i smacznie, zaskakiwać rodzinę nowościami kulinarnymi – powinieneś być na bieżąco z propozycjami sklepów oferujących sprzęty kuchenne. Każdy, kto jest fanem włoskiej kuchni i potraw z udziałem makaronu, uwagę powinien skupić na nowoczesnych maszynkach do jego wyrabiania.

Makaron w wersji domowej – dlaczego jest lepszy od gotowego produktu ze sklepu?

Węglowodany są niezbędnym składnikiem zbilansowanej diety, podstawą piramidy żywienia. Nie każdy jednak wie, że tak naprawdę są cukrami, które dzieli się na cukry złożone i proste. Stanowią fundamentalne źródło energii dla organizmu ludzkiego i są wykorzystywane przez tkankę mięśniową, serce, nerki, jelita i wątrobę. 

Aby mieć siłę do działania, posiłki z dodatkiem węglowodanów powinniśmy jeść codziennie, nie bagatelizując przy tym roli białka, tłuszczy czy mikroelementów. Warto jednak zrezygnować z cukrów pochodzących z wysoko przetworzonej żywności na rzecz węglowodanów złożonych – domowych makaronów, które można przyrządzić wedle prozdrowotnych przepisów kulinarnych. 

Specjalna maszyna do makaronu jest funkcjonalnym i łatwym w obsłudze narzędziem ułatwiającym wyrób wspomnianej żywności. Nowoczesnych sprzętów tego typu należy szukać w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.

Propozycje nowoczesnych, wielofunkcyjnych maszynek do wyrabiania makaronu

W sklepie Home Dome, który znajdziesz pod wskazanym adresem – https://www.homedome.pl/ można robić zakupy online. W ofercie znajdziesz maszynkę wyrabiającą nie tylko makaron, ale i ciasto na pierogi czy kruche ciasteczka. Model Marcato Atlas 150 Classic posiada regulator grubości wałkowanego ciasta i funkcjonalny uchwyt za pomocą którego przymocujesz sprzęt do stołu. Maszyna do makaronu w tym wydaniu umożliwia wyrabianie trzech rodzajów pasty.

Jeśli jednak zależy Ci na możliwości tworzenia makaronu o różnych kształtach, powinieneś zdecydować się na Marcato Regino. Maszynka wyrabia zarówno Bucattini, czyli długie, cienkie rurki, klasyczne świderki – Fusilli, Maccheroni, a więc makaron w kształcie krótkich, zagiętych rurek czy Rigatoni o kształcie rurek grubych i krótkich.