Zboże

Wszystkie sekrety prosa. Czy na pewno wiesz, co jesz?

Proso, podobnie jak orkisz, jest zbożem, które niegdyś stanowiło podstawę wyżywienia całych cywilizacji i które w momencie dynamicznego rozwoju współczesnego rolnictwa zostało wypchnięte niemal całkowicie z rynku spożywczego. Obecnie, od kilku już lat, daje się zaobserwować rosnące zainteresowanie tą rośliną. Czy proso na nowo zawojuje serca i stoły Europejczyków?

Zboże, które zmieniło świat

Ojczyzną prosa są wyżyny Środkowej Azji. To właśnie tam pierwsze grupy koczownicze rozpoczęły uprawę tego niezwykłego zboża gdzieś pomiędzy 2500 a 1600 r. p.n.e. Zgodnie z wynikami badań archeologicznych, obejmujących m. in. datowanie radiowęglowe materiału znalezionego na stanowiskach archeologicznych i analizę genetyczną współczesnych odmian prosa, proso rozprzestrzeniło się z Azji centralnej na Europę, stając się prawdziwym przyczynkiem do zmiany trybu życia zamieszkujących oba kontynenty ludów wędrownych.

Pola uprawne

Pola uprawne

Łatwość uprawy prosa, jego niewygórowane wymagania dotyczące lokalizacji, rodzaju gleby, temperatury i wilgotności sprawiły, że proso bardzo szybko zyskiwało na popularności. Jeśli dodamy do tego niezwykle krótki okres wegetacji, wynoszący zaledwie 45 dni, otrzymamy odpowiedź na pytanie, dlaczego to właśnie proso było pierwszym uprawianym na szeroką skalę zbożem.
Jednak łatwość uprawy i możliwość szybkiego zapewnienia sobie odpowiednich plonów to nie jedyne zalety prosa. Zboże to posiada również wprost oszałamiającą listę właściwości o działaniu prozdrowotnym.

Proso jako wyjątkowe superfood

Za główną zaletę prosa najczęściej uważa się fakt, iż zboże to nie zawiera glutenu. Oznacza to, że nie tylko jest bezpieczne dla osób uczulonych na gluten, ale i długotrwałe spożywanie prosa nie niesie ze sobą szkodliwych konsekwencji dla naszych jelit, z ich rozszczelnieniem włącznie.

Proso obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Poprzez dużą zawartość witamin z grupy B, witaminy E, cynku, magnezu, manganu, fosforu, żelaza oraz krzemionki, poprawia pamięć i koncentrację, dodaje energii do życia i poprawia kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Przygotowywane z prosa płatki jaglane doskonale wpływają na nasz układ pokarmowy, a w szczególności na żołądek, jelita i śledzionę. Prażone proso od wieków stanowiło lek na biegunkę, wymioty i niestrawność. Kasza jaglana z kolei jest jedyną kaszą o działaniu alkalizującym (odkwaszającym), biorąc zaś pod uwagę, iż większość spożywanych przez nas produktów zakwasza nasz organizm, a powstająca w ten sposób kwasica metaboliczna jest jedną z przyczyn tworzenia się nowotworów, należy zaliczyć proso do ścisłego grona superfoods.

22

No Responses

Write a response