Artykuły i informacje na miarę 21 wieku

Zdrowie

Dlaczego warto uwzględnić płatki jaglane w codziennej diecie?

Jaglane płatki są naturalnym produktem zbożowym, pozbawionym glutenu. Powstają ze zgniecionych ziaren prosa i zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Ich pozytywne właściwości korzystnie wpływają na zdrowie, kondycję oraz ogólne samopoczucie. Charakteryzują się chrupką strukturą i brakiem wyrazistego smaku, dzięki czemu mają bardzo uniwersalne zastosowanie.

Płatki jaglane – właściwości

Podobnie jak mąka, kasza i otręby, produkty jaglane są bardzo dobrym urozmaiceniem codziennej diety. Ponieważ produkowane są z prosa, cechują się silnym działaniem prozdrowotnym. Ich spożywanie pozytywnie wpływa na układ nerwowy, niwelując objawy chronicznego zmęczenia, bezsenności i dekoncentracji.

płatki jaglane

Porcja płatków jaglanych ma także korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Za sprawą bogatej zawartości błonnika, mogą skutecznie usprawnić trawienie i zniwelować problemy z zaparciami. Pozytywnie wpływają także na pracę nerek, poprzez swoje udowodnione właściwości moczopędne. Płatki jaglane mogą też działać w sposób upiększający, poprawiając cerę i wzmacniając kondycję włosów i paznokci.

Zalety płatków jaglanych

Zaledwie jedna porcja płatków jaglanych dostarcza do organizmu dużą ilość witamin z grupy B i E. Pełnią one bardzo ważną funkcję, ponieważ zapewniają utrzymanie komórek w dobrej kondycji. Ma to szczególny wpływ na pracę układu nerwowego oraz przeciwdziałanie procesom starzenia, dzięki czemu organizm jest w stanie dłużej zachować swoją witalność. W płatkach jaglanych znajdują się również duże ilości kwasu krzemowego oraz minerałów, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie praktycznie całego organizmu. Istotną zaletą jest duża zawartość lecytyny, czyli składnika przyczyniającego się do prawidłowej pracy mózgu. Odpowiada ona za m.in. za zdolność zapamiętywania i reguluje poziom cholesterolu.

Zastosowanie płatków jaglanych

Bogata zawartość składników odżywczych sprawia, że porcja płatków jaglanych jest bardzo zdrowym i pożywnym posiłkiem. Mogą one być gotowane nie tylko na mleku i wodzie, ale też dodawane do jogurtu. W połączeniu z produktami wysokobiałkowymi skutecznie pokrywają zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, dlatego zalecane są jako stały element diety dla sportowców.  Duża zawartość błonnika dodatkowo zapewnia uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu płatki jaglane stanowią doskonałą alternatywę dla płatków kukurydzianych lub białego pieczywa. Ponieważ nie zawierają glutenu, mogą być również spożywane przez osoby chorujące na celiakię.